Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Potrawka z żołądków i serc kurzych.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka potrawka idealna na lato. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody i surówką z młodej kapusty.

Potrawka z żołądków i serc kurzych.

Składniki:

Potrawka z żołądków i serc kurzych.

 

  • Danie dla 4 osób:
  • ok. 30 - 35 dag żołądków
  • tyle samo serduszek kurzych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • natka pietruszki
  • por
  • gałązka selera naciowego
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu, szczypta suszonego lubczyku (lub kilka gałązek świeżego)
  • 2 łyżki masła (lub 1 łyżka masła i jedna oliwy)
  • 2 łyżki mąki
  • sól. pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Potrawka z żołądków i serc kurzych.
Ugotuj bulion: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, gałązkę selera naciowego, por, ząbek czosnku, upieczoną na suchej patelni cebulę oraz 2 - 3 gałązki natki zalej w garnku trzema szklankami (ok. 3/4 l) wrzątku. Zagotuj, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny. Uwaga! Nie sól! Dokładnie oczyść i umyj podroby. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach a cebule pokrój w kostkę.Ugotowany wywar przecedź, zagotuj i włóż do niego podroby. Gotuj do miękkości (ok. 1,5 godziny - pod przykryciem). W rondlu z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, zeszklij na nim cebulę. Wsyp mąkę i mieszaj jeszcze dwie - trzy minuty na średnim ogniu. Wlej ok. pół litra wywaru, dosól do smaku i zagotuj. Włóż potarte warzywa i podroby i duś ok. 10 - 12 minut. Podawaj z ziemniakami z wody, obficie posypane zieloną pietruszką. Wyśmienicie smakuje z surówką z białej kapusty.