patisonwkuchni

patisonwkuchni

Starszy Kucharz
[Przepisów: 4]

Potrójnie czekoladwy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Myślę, że w tym cieście można się zakochać od pierwszego wejrzenia, znaczy się kęsa :)

     Potrójnie czekoladwy sernik

Składniki:

Potrójnie czekoladwy sernik

  • Spód:
  • 290 g czekoladowych ciasteczek
  • 25 g cukru
  • 5 g kakao
  • 90 g masła

  • Masa:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki kawy
  • 680 g sera twarogowego, sernikowego
  • 160 g cukru
  • 25 g kakao
  • 3 duże jajka
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki likieru kawowego ( z braku likieru, dodałam syrop kokosowy)

  • Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 100 g śmietanki kremowej 30%

Sposób przygotowania:

Potrójnie czekoladwy sernik

Ciasteczka kruszymy malakserem, mieszamy z resztą składników i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszając uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Ten mokry piasek wykładamy na dnie i bokach tortownicy średnicy 20-21 cm. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy spód 10 minut, Rozpuszczamy czekoladę i kawę, pozwalamy przestygnąć. Ser, cukier i kakao miksujemy do połączenia składników. Wbijamy pojedynczo jajka, miksując po każdym 15-30 sekund, w międzyczasie dodajemy cukier wanilinowy i syrop. Zimną czekoladę wlewamy do miski z serem i mieszamy delikatnie. Masę wlewamy na upieczony spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę owijamy dokładnie folią aluminiową i wkładamy na blachę piekarnika do której wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości tortownicy (o ile blacha piekarnika nam to umożliwi). Pieczemy przez godzinę w 175 stopniach. Sernik musi przestygnąć, a my w tym czasie robimy polewę. Podgrzewamy kremówkę i w niej rozpuszczamy czekoladę. Polewą polewamy sernik, na to układamy orzechy. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej przez noc.