femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Powidełka śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moje powidła znajdują zastosowanie jako nadzienie do naleśników, drożdżówek; jako smarowidło na gofry, grzanki i kanapki lub jako dodatek do ciast i deserów.

Powidełka śliwkowe

Składniki:

Powidełka śliwkowe

 

  • około 2 kg śliwek
  • 1 kilogram cukru

Sposób przygotowania:

Powidełka śliwkowe
Do zrobienia moich powideł można używać świeżych lub mrożonych śliwek, ale też takich z kompotu. Ja zużyłam śliwki z słoików. Sok odlałam. Owoce przerzuciłam do garnka i rozgotowywałam je na małym ogniu przez około 4 godziny, od czasu do czasu dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu do garnka wsypałam cukier i w dalszym ciągu gotowałam, na małym ogniu mieszając je co jakiś czas, do momentu aż będą gęste ( czyli jeszcze około 2 godziny). Gorące powidła należy nakładać do słoików i zakręcać.

Tagi:

śliwki