zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Powidła prawie bez mieszania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Powidła śliwkowe dla leniwych i oszczędnych. Robią się prawie same. Smakują doskonale. Robię je co rok, polecam !

Powidła prawie bez mieszania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidła prawie bez mieszania

 

 

  • 3 łyżki octu

 

  • pół kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Powidła prawie bez mieszania
Śliwki myję, przecinam na pół i wyciągam pestki. Przekładam do garnka , zasypuję cukrem i polewam octem, mieszam całość i odstawiam na dobę. Po tym czasie zaczynam gotowanie, nie wolno mieszać!!!Gotuję powolutku do odparowania płynu, od 3 do 5 godzin, czas uzależniony jest od soczystości śliwek. Po odparowaniu soku zaczynam mieszać, raz za czas , aż powidła nabiorą oczekiwanej gęstości ( od pół do 1 godziny) Na koniec gorące powidło( nie ściągam garnka z gazu) przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków , odwracam do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.



*źródło WŻ autor mati2 




Powidła prawie bez mieszania
3 kg śliwek bez pestek 3 łyżki octu pół kg cukru
Powidła prawie bez mieszania
Przekładam do garnka , zasypuję cukrem i polewam octem, mieszam całość i odstawiam na dobę.
Powidła prawie bez mieszania
Po tym czasie zaczynam gotowanie, nie wolno mieszać!!! Gotuję powolutku do odparowania płynu, od 3 do 5 godzin,
Powidła prawie bez mieszania
Na koniec gorące powidło( nie ściągam garnka z gazu) przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków ,

Tagi:

śliwki beza bezy