paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Powidła z gruszek z grejpfrutem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Powidła z gruszek z dodatkiem białego grejpfruta oraz kory cynamonu

Powidła z gruszek z grejpfrutem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Powidła z gruszek z grejpfrutem

 

  • gruszki dojrzałe 1 kg
  • cukier 2 szklanki
  • grejpfrut biały 1 sztuka
  • kora cynamonu 4-5 cm

Sposób przygotowania:

Powidła z gruszek z grejpfrutem
Obrane gruszki kroimy na małe kawałki, przekładamy do rondla, wcisnąć sok z grejpfruta ( można również dodać startą skórkę), korę cynamonu i cukier. Gotować aż masa będzie jednolita i zmniejszy się o połowę. Do wyparzonych słoiczków przekładamy powidła od razu na gorąco. Mocno zakręcamy. Pasteryzujemy jeszcze przez około 10-15 minut i zostawiamy słoiki postawione na zakrętkach do ostygnięcia.
Powidła z gruszek z grejpfrutem
Obrane gruszki kroimy na małe kawałki, przekładamy do rondla, wcisnąć sok z grejpfruta ( można również dodać startą skórkę), korę cynamonu i cukier.
Powidła z gruszek z grejpfrutem
Gotować aż masa będzie jednolita i zmniejszy się o połowę.