iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Powidła z jarzębiny, jabłek i rodzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Myślałam i wymyśliłam. Powidła, konfitura jak zwał tak zwał. Pierwszy raz w moim domu w roli głównej jarzębina. Zawsze była w moim domu ale w celach dekoracyjnych tym razem zamknięta w słoiku. Dla słodkości jabłuszka i rodzynki.

Powidła z jarzębiny, jabłek i rodzynek

Składniki:

Powidła z jarzębiny, jabłek i rodzynek

 

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 1 kg jabłek
  • 25 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Powidła z jarzębiny, jabłek i rodzynek
W słoneczny dzień zbieramy jarzębinę. Oddzielamy kulki. Wkładamy do pojemnika i zamrażamy. Przymrożenie spowoduje zanik goryczki.

Przymrożone kulki wsypujemy do garnka dolewamy wodę aby zakryła kulki jarzębiny. Gotujemy aż kulki jarzębiny popękają. Następnie dosypujemy cukier. Na 1kg jarzębiny 1 kg cukru. Gotujemy na małym ogniu. Po ok 40 min dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Mieszamy i dalej smażymy - ok 15 min.

Po tym czasie dodajemy rodzynki. Mieszamy dalej smażymy. Następnie gorącą przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy.