SUPERPRZEPIS

Poziomkowa pokusa

  • 3
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Poziomkowa pokusa Więcej zdjęć (6)

Dzisiaj będzie ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i jego pytania bezbłędne "To na dole to Kubuś"? Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy. Mina męża bezcenna.

Składniki:

Poziomkowa pokusa

Składniki na biszkopt:

Masa poziomkowa:

  • masło 100 g
  • kisiel poziomkowy z cukrem 2 szt.
  • galaretka poziomkowa 1 szt.

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Poziomkowa pokusa

Krok 1

Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie w jedną stronę. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i przestudzaniu kroimy w poprzek.

Krok 2

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Do 3 szklanki z wodą wsypujemy kisiel poziomkowy i mieszamy. Masa gęstnieje więc wsypujemy galaretkę poziomkowa i mieszamy do rozpuszczenia. Pięknie nam się rozpuściło więc dodajemy masło ( już nie trzymamy na gazie). Mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.

Krok 3

Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt i wykładamy na niego masę i połowę poziomek, przykrywam drugim biszkoptem.

Krok 4

Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej galaretki chłodne. Wykładamy na biszkopt poziomki i zalewamy nasza pianką. Do lodówki na 3 godzinki i gotowe.

Poziomkowa pokusa
Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie w jedną stronę. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach .
Poziomkowa pokusa
Biszkopt po upieczeniu i przestudzaniu kroimy w poprzek.
Poziomkowa pokusa
Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt.
Poziomkowa pokusa
Wykładamy na niego masę i połowę poziomek .
Poziomkowa pokusa
Kładziemy drugi biszkop,poziomki i zalewamy pianką.