Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Poznańskie pierogi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zainspirowana potrawami z Poznania i okolic stworzyłam farsz z kaczej wątróbki i groszku, który idealnie pasuje do pierogów, bo przecież pierogi to bez wątpienia najpopularniejsza potrawa w kuchni polskiej jak również wielkopolskiej.

Poznańskie pierogi

Składniki:

Poznańskie pierogi

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 duże jajko
  • Farsz:
  • 200g kaczej wątróbki
  • szklanka groszku zielonego ‘’Hortex’’
  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Poznańskie pierogi
Farsz: Wątróbkę przyprawić solą i pieprzem umieścić w małym garnuszku, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Groszek gotować w osolonym wrzątku przez 9 minut. Gotową wątróbkę przełożyć do innego naczynia, dodać groszek oraz sól i pieprz. Zblendować .Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Stopniowo wlewać gorącą wodę do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 10 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. Małą szklaneczką lub kieliszkiem wycinać kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzu.Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni i położyć na wierzchu pierogów.