xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Pożywny krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krupnik - przez jednych lubiany przez innych nie, zwłaszcza przez dzieci. Z doświadczenia wiem że z wiekiem można przekonać się do tej zupy. Wszystko zależy od przygotowania i przyprawienia. A ile gospodyń tyle przepisów.

Pożywny krupnik

Składniki:

Pożywny krupnik

 

  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
  • 3-4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół przekrojonej i opalonej na czarno nad płomieniem lub na suchej patelni cebuli
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej
  • 5-6 ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • suszona natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pożywny krupnik
Zagotowuję wodę, wrzucam do niej listki laurowe, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe drobiowe. Gotuję ok 10-15min. Obrane warzywa, razem z opaloną cebulą dodaję do wywaru (jedną marchewkę można zetrzeć i dodać później), wsypuję kaszę, zupę osalam (ok. 1 czubatą łyżeczkę), dalej gotuję ok. 15 minut, po czym dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Kiedy i one będą miękkie - zupa jest gotowa. Dodaję mielony pieprz do smaku, jeśli jest mało słona - dosalam i wrzucam suszoną zieleninę.