Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pralinki lokum - turecki przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Postanowiłam przyrządzić pralinki lokum, korzystając z książkowego przepisu. Przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia...jak dla mnie trochę za słodkie.

Pralinki lokum - turecki przysmak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pralinki lokum - turecki przysmak

 

  • 35 ml wody
  • 250 g cukru
  • 35 g mąki ryżowej
  • sok z 1/3 cytryny
  • czerwony barwnik spożywczy
  • cukier puder do obtaczania

Sposób przygotowania:

Pralinki lokum - turecki przysmak
Do garnka wlać wodę, cukier i mąkę ryżową, mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania na dużym ogniu. Nie przerywając mieszania zmniejszyć ogień, dodać sok z cytryny i barwnik spożywczy.Gotować przez ok. 45 min aż masa będzie gęsta, prawie tak jak ubita piana z białek. Można sprawdzić jej konsystencję ubierając trochę masy, formując kulkę i następnie dając do zimnej wody- powinna być elastyczna, ale nie może rozpadać się. Ja formę wyłożyłam folią spożywczą i wlałam gorącą masę, po czym zamknęłam szczelnie w foli, wystudziłam i włożyłam do lodówki na ok.12 godz. Zgęstniałą masę pokroić na małe kawałki i obtoczyć w cukrze pudrze.
Pralinki lokum - turecki przysmak
Wodę, cukier i mąkę ryżową zagotować na dużym ogniu.
Pralinki lokum - turecki przysmak
Kolejno dodać sok z cytryny i barwnik spożywczy, zmniejszyć ogień.
Pralinki lokum - turecki przysmak
Gotową i gęstą masę przelać do płaskiego naczynia.