Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pralinki piernikowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Domowe pralinki z aromatycznym nadzieniem zrobionym na bazie pierniczków. Oczywiście z dodatkiem alkoholu.

Pralinki piernikowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pralinki piernikowe

 

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100g pierniczków, np katarzynek
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • ok 100ml wódki

Sposób przygotowania:

Pralinki piernikowe

ETAP 1:

Pralinki piernikowe
Płynną czekolada wysmarować zagłębienia foremki.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i nałożyć pierwszą warstwę w zagłębienia silikonowej foremki do lodu. Odstawić, a kiedy zastygnie nałożyć kolejną warstwę. Czynność można powtarzać w zależności od tego jak grubą warstwę czekolady chcemy uzyskać.

ETAP 2:

Pralinki piernikowe
Do kremówki wkruszyć miękkie pierniczki.

Śmietanę kremówkę zagotować i skruszyć do niej pierniczki.

ETAP 3:

Pralinki piernikowe
Mokre pierniki rozetrzeć razem z alkoholem.

Pierniki odstawić do wystudzenia. W tym czasie powinny wchłonąć cały płyn. Rozetrzeć bądź zmiksować razem z alkoholem.

ETAP 4:

Pralinki piernikowe
Czekoladki wypełnić nadzieniem z pierniczków.

Masą piernikową napełniać czekoladowe zagłębienia foremki, zostawiając nieco miejsca od góry. Wyłożyć na wierzch rozpuszczoną czekoladę, zakrywając całkowicie nadzienie. Kiedy wszystko zastygnie ostrożnie wyciągnąć pralinki z foremki. Smacznego :)