misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe pralinki

Pralinki z cappuccino

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne pralinki dla miłośników cappuccino. Takie małe a tak bardzo cieszą. Doskonały pomysł na prezent.

Pralinki z cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki z cappuccino

 

 

  • Nadzienie:

 

Sposób przygotowania:

Pralinki z cappuccino
Na samym początku zabieramy się za zrobienie masy.



Mleko należy zagotować i zalać nim przełożone do miseczki lub kubeczka cappuccino po czym dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej biała czekoladę i mieszamy do czasu połączenia się składników. Na początku masa będzie wyglądała mało apetycznie, ale z chwilą połączenia się składników stanie się gładka i jednolita.



Teraz zabieramy się za robienie czekoladek.



Biała czekoladę topimy w kąpieli wodnej.



Gdy czekolada stanie się płynna za pomocą pędzelka nanosimy cieniutką warstwę czekolady na każdą foremkę, po czym dajemy foremki do lodówki na 5 minut, by czekolada stężała.



Po 5 minutach ponownie malujemy wnętrza foremek białą czekoladą i wstawiamy na kolejne 5 minut do lodówki.



Gdy czekolada zastygnie, po raz trzeci i ostatni malujemy foremki i wstawiamy na 10 minut do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.



Po 10 minutach wyjmujemy czekoladki z lodówki i napełniamy przygotowanym wcześniej nadzieniem cappuccino do 3/4 wysokości czekoladek.



Pozostałą czekoladą zamykamy każdą czekoladkę i wstawiamy foremki do lodówki na co najmniej 30 minut. Dzięki temu czekoladki łatwo wyjdą z foremek.



Tak przygotowane czekoladki wyjmujemy z foremek.
Pralinki z cappuccino
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka nanosimy na foremki
Pralinki z cappuccino
Z cappuccino, mleka oraz białej czekolady przygotowujemy nadzienie
Pralinki z cappuccino
Gdy czekolada zastygnie po drugim malowaniu malujemy je trzeci i ostatni już raz
Pralinki z cappuccino
Przygotowanym nadzieniem napełniamy foremki a następnie zamykamy je pozostała białą czekoladą