SUPERPRZEPIS

Pralinki z nadzieniem miętowym

  • 8
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pralinki z nadzieniem miętowym Więcej zdjęć (5)

Choć są małe i niepozorne to mimo wszystko są bardzo aromatyczne. Będą doskonałym prezentem dla dla miłośników miętowego nadzienia.

Składniki:

Pralinki z nadzieniem miętowym

 

 

  • Na nadzienie:

 

 

Sposób przygotowania:

Pralinki z nadzieniem miętowym
Nadzienie:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Śmietanę zagotowujemy i od razu zalewamy nią czekoladę, dodajemy ekstrakt oraz barwnik i wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy od ostygnięcia i zgęstnienia.

Obie czekolady łamiemy na kawałki i topimy w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej.

Za pomocą pędzelka nanosimy je cieniutką warstwą do wnętrza foremek na czekoladki i dajemy foremkę do lodówki, by czekolada zastygła. Ja połowę czekoladek zrobiłam białą czekoladą, a połowę mleczną. Można wszystkie czekoladki zrobić jednym rodzajem czekolady.

Po zastygnięciu pierwszej warstwy ponownie pokrywamy wnętrza czekoladą i dajemy do lodówki na około 5 minut. Gdy druga warstwa zastygnie po raz trzeci i już ostatni "malujemy" wnętrza foremek czekoladą i dajemy do lodówki na 15 minut.

Dobrze zastygnięte "otoczki" napełniamy przygotowanym wcześniej nadzieniem. Pozostałą czekoladą zamykamy pralinki i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Gdy czekolada dokładnie zastygnie, ostrożnie wyjmujemy pralinki z foremek.
Pralinki z nadzieniem miętowym
Czekoladą malujemy wnętrze każdej foremki
Pralinki z nadzieniem miętowym
Ze składników przygotowujemy miętowe nadzienie
Pralinki z nadzieniem miętowym
Przygotowanym nadzieniem napełniamy czekoladki
Pralinki z nadzieniem miętowym
Pozostałą czekoladą zamykamy pralinki i odstawiamy do zastygnięcia