Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pralinki z pierniczkowym nadzieniem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dwukolorowe pralinki czekoladowe z nadzieniem z pierniczków.

Pralinki z pierniczkowym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinki z pierniczkowym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Pralinki z pierniczkowym nadzieniem
Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę nanieść za pomocą pędzelka na dno i boki foremek do pralinek. Posmarowane czekoladą foremki wstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie czynność powtórzyć. Dno i boki foremek posmarować czekoladą i odstawić na 10 minut do lodówki. Czynność powtórzyć trzeci raz, żeby dno i boki foremek były pokryte grubą warstwą czekolady. Foremki z czekoladą schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować nadzienie. Do miski blendera wrzucić pierniczki. Dodać do nich cynamon i gałkę muszkatołową. Dokładnie zmiksować. Do reszty roztopionej białej czekolady (pozostałej po smarowaniu foremek) wsypać zmielone pierniczki. Dodać miód i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Nadzieniem napełnić czekoladki, zostawiając ok. 2 mm wolne na dno czekoladek. Czekoladę deserową połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną, lekko przestudzoną czekoladą napełnić wolne miejsca w czekoladkach. Foremki z czekoladkami wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Jak pralinki zastygną, wyciągać je, wyciskając foremki na drugą stronę. Z tych proporcji wychodzi ok. 50 pralinek.
Pralinki z pierniczkowym nadzieniem
Foremki do pralinek posmarowane dwa razy roztopioną białą czekoladą.
Pralinki z pierniczkowym nadzieniem
Pierniczki zmiksowane blenderem z cynamonem i gałką muszkatołową.
Pralinki z pierniczkowym nadzieniem
Czekoladki napełnione przygotowanym nadzieniem.
Pralinki z pierniczkowym nadzieniem
Wolne miejsca w czekoladkach napełnione roztopioną czekoladą deserową.