misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe pralinki

Pralinkowe roboty

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Małe i słodkie - sprawią radość każdemu. Nie ma chyba dziecka, któremu taki pralinki nie sprawiłby radości.

Pralinkowe roboty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pralinkowe roboty

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • foremki do robienia czekoladek
  • 2 pędzelki

Sposób przygotowania:

Pralinkowe roboty
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i dajemy do dwóch osobnych miseczek. Każdą topimy w kąpieli wodnej.



Następnie za pomocą pędzelka nanosimy cieniutką warstwę mlecznej czekolady. Ja zrobiłam trzy czekoladki pomalowałam białą czekoladą, reszta była mleczną. Następnie dajemy czekoladki do lodówki na 5 minut.



Po tym czasie foremki ponownie malujemy czekoladą i schładzamy w lodówce przez kolejne 5 minut.



Po wyjęciu z lodówki po raz trzeci "malujemy" foremki i umieszczamy je na 10 minut w lodówce tak, by czekolada dobrze zastygła.



W czasie zastygania czekolady zabieramy się za zrobienie nadzienia.



Z białej czekolady odkładamy 2 łyżeczki białej czekolady. Nią zamkniemy białe czekoladki.



Do pozostałej białej czekolady dajemy 3 łyżeczki mleka skondensowanego i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy masa będzie gładka dodajemy do niej zmielone migdały i dokładnie łączymy i odstawiamy na chwilę. Jeśli masa po chwili, będzie bardzo gęsta dodajemy do niej trochę mleka skondensowanego. Jeśli zaś zbyt lejąca dodajemy białej czekolady i ponownie mieszamy.



Foremki wyjmujemy z lodówki i nakładamy do nich nadzienie migdałowe. Masy dajemy do 3/4 wysokości foremek. Jeśli damy za dużo to będzie problem z "zamknięciem" czekoladki.



Pozostałą mleczną czekoladą "zamykamy" pralinki, które robione były z mlecznej czekolady. Odstawioną biała czekoladą zamykamy te trzy białe czekoladki. Nakładamy łyżeczką czekoladę na foremkę i ostrożnie rozsmarowujemy ją po całej powierzchni.



Jeśli ktoś chce mieć czekoladki tylko mleczne to wystarczy rozpuścić mniej białej czekolady i wszystkie czekoladki pomalować mleczną czekoladą



Tak przygotowane pralinki dajemy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej, by nikt ich nie ruszał przez przynajmniej 30 minut. Łatwiej wyjdą z foremek. Po upływie30 minut (a właściwie czatowaniu pod lodówką, by czekoladki same nie wyszły) wyjmujemy pralinki z foremek.
Pralinkowe roboty
Po napełnieniu foremek masami zamykamy pralinki czekoladą
Pralinkowe roboty
Przygotowaną wcześniej masą migdałową ostrożnie napełniamy foremki
Pralinkowe roboty
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka nanosimy na foremki
Pralinkowe roboty
Czekoladki można również postawić. Wyglądają wówczas jak prawdziwe małe roboty:)