Prawdziwe drożdżowe ciasto

peggi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 191
zdjęcia: 1 z 1
Prawdziwe drożdżowe ciasto
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Prawdziwe, puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe.


trudność: łatwe
czas:

Prawdziwe drożdżowe ciasto - SKŁADNIKI:

Prawdziwe drożdżowe ciasto - PRZYGOTOWANIE:

Do dużego garnka wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem, olejem i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy i pozostawiamy tak na całą noc. Rano garnek odkrywamy i dosypujemy cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki - około 40 minut. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Jeśli planujesz do ciasta dodać owoce użyj blachy większej niż 25 X 35, albo rozłóż je na dwie blaszki. Jeśli nie chcesz używać owoców, możesz je posypać kruszonką lub polać lukrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prawdziwe drożdżowe ciasto (strona 1 z 1)  
agabi22

agabi22

2012-09-29 20:15
Pięknie wyrosło.
Skomentuj
Oceń:
1
peggi

peggi

2012-09-29 21:41
agabi22 napisał(a):

Pięknie wyrosło.

O taaak, aż z piekarnika uciekało :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami  Chlebek kokosowy Drożdżowa strucla orzechowa
Strucla z powidłami Drożdżówka z owocami mrożonymi Świąteczna rolada makowa
Babka pomarańczowa Drożdżowe warkoczyki na ostatki Drożdżówka z masą orzechową i śliwkami
Pieczone pączki-murzynki Pieczone pączki alla muffiny z nadzieniem Dyniowe pączki z różą

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane