Prawdziwe drożdżowe ciasto

peggi - Przepis na: Prawdziwe drożdżowe ciasto offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 173
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Prawdziwe drożdżowe ciasto
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Prawdziwe, puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe.


trudność: łatwe
czas:

Prawdziwe drożdżowe ciasto - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl oleju
  • 6 jajek
  • 100 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg mąki

Prawdziwe drożdżowe ciasto - PRZYGOTOWANIE:

Do dużego garnka wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem, olejem i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy i pozostawiamy tak na całą noc. Rano garnek odkrywamy i dosypujemy cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki - około 40 minut. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Jeśli planujesz do ciasta dodać owoce użyj blachy większej niż 25 X 35, albo rozłóż je na dwie blaszki. Jeśli nie chcesz używać owoców, możesz je posypać kruszonką lub polać lukrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prawdziwe drożdżowe ciasto (strona 1 z 1)  
agabi22

agabi22
offline

2012-09-29 20:15
Pięknie wyrosło.
Skomentuj
Oceń:
1
peggi

peggi
offline

2012-09-29 21:41
agabi22 napisał(a):

Pięknie wyrosło.

O taaak, aż z piekarnika uciekało :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Drożdżowy przeplataniec z bakaliami Drożdżówki z serem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów
Chałka z foremki Ciasto drożdżowe ze śliwkami Brioszka dyniowa
Hamburgerowe bułki z sezamem Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżówki z dżemem jagodowym Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane