Prawdziwe drożdżowe ciasto

peggi - Przepis na: Prawdziwe drożdżowe ciasto offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 173
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Prawdziwe drożdżowe ciasto
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Prawdziwe, puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe.


trudność: łatwe
czas:

Prawdziwe drożdżowe ciasto - SKŁADNIKI:

  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl oleju
  • 6 jajek
  • 100 g drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg mąki

Prawdziwe drożdżowe ciasto - PRZYGOTOWANIE:

Do dużego garnka wsypujemy cukier, zalewamy mlekiem, olejem i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy i pozostawiamy tak na całą noc. Rano garnek odkrywamy i dosypujemy cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki - około 40 minut. Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Jeśli planujesz do ciasta dodać owoce użyj blachy większej niż 25 X 35, albo rozłóż je na dwie blaszki. Jeśli nie chcesz używać owoców, możesz je posypać kruszonką lub polać lukrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prawdziwe drożdżowe ciasto (strona 1 z 1)  
agabi22

agabi22
offline

2012-09-29 20:15
Pięknie wyrosło.
Skomentuj
Oceń:
1
peggi

peggi
offline

2012-09-29 21:41
agabi22 napisał(a):

Pięknie wyrosło.

O taaak, aż z piekarnika uciekało :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami
Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami Dyniowa drożdżówka z kruszonką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane