agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Prawie sushi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

prawie sushi tylko bez glonów:)

Prawie sushi

Składniki:

Prawie sushi

 

  • ryż do sushi 300 g
  • ocet ryżowy 50 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pasta wasabi 1 łyżeczka
  • majonez 3 łyżki
  • cebulka prażona 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Prawie sushi
Ryż sushi przelać zimną wodą. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać świeżą wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Ryż przełożyć do foremki - ja użyłam formy kwadratowej do pieczenia. Ryżu powinno być tak na ok 1 cm grubości. Wstawić do lodówki na godzinkę. W tym czasie wymieszać majonez z pastą wasabi. Ryż wyciągnąć z lodówki i ostrożnie przełożyć na deskę. Pokroić nożem w prostokąty. Polać majonezem i posypać prażoną cebulka. Smacznego:)

Tagi:

ryż