Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo spodobał mi się pomysł stosowany przy robieniu szaszłyczków yakitori. Malutkie kawałki ,, wszystkiego,, nabite na patyczki do szaszłyków i upieczone na ruszcie .

Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek

 

  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 1 mała pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 łyżeczka sosu Teriyaki
  • szczypta mielonej papryki
  • szczypta pieprzu mielonego
  • olej ryżowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek
Pierś pokroić na paski , a potem w kosteczkę. Posypać przyprawami i skropić sosem Teryiaki. Wymieszać. Zostawić na kilka minut. Na patelnię dać pół łyżki oleju , rozgrzać i usmażyć kurczaka na rumiano. Zdjąć z patelni- trzymać w cieple. Obrać jabłko i pokroić w kostkę. Wątróbki osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych . Na patelnie po kurczaku wlać znów pół łyżki oleju. Rozgrzać go i usmażyć pod przykryciem wątróbki na rumiano. Zsunąć z patelni i pokroić w kostkę- trzymać w cieple. Wrzucić na patelnię jabłko , przykryć i chwilę smażyć by zmiękło. Zdjąć z patelni. Nabijać na malutkie patyczki ( ja nabiłam na wykałaczki ). Podajemy albo jako danie obiadowe np. z ryżem i surówką , lub gorącą przystawkę ( wrzucam wtedy masę takich mini szaszłyczków do miski i podaję na stół razem z innymi daniami ).
Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek
Pokrojoną pierś z kurczaka doprawić przyprawami
Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek
Usmażyć kawałki piersi kurczaka na rumiano
Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek
Osuszone wątróbki z kurczaka usmażyć na rumiano
Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek
Udusić pokrojone w kostkę jabłko by lekko zmiękkło