katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Prażone jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie uprażone jabłka można wykorzystać do pieczenia albo przekładania ciast.Smaczne są taż z nimi naleśniki .

Prażone  jabłka

Składniki:

Prażone jabłka

 

  • jabłka 2 kg
  • cukier 1 szk
  • cukier waniliowy 1 op
  • cynamon 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Prażone jabłka
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.Płuczemy i przekładamy je do rondla albo garnka do smażenia mięsa. Podlewamy niewielką ilością wody. Prażymy na małym ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, doprawiamy cynamonem do smaku. Chwilę razem wszystko dusimy na małym ogniu cały czas mieszając. Uprażone jabłka przekładamy do czystych słoików, zakręcamy nakrętką. Pasteryzujemy ok 30 minut w garnku wyłożonym ściereczką. Wodą zalewamy do ok 3/4 wysokości słoika. Jabłka można prażyć bez dodatków i doprawić po otwarciu słoika.