Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ideale do ciast ,ryżu i innych deserów

Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu

 

  • 2 kg jabłek(lekko kwaskowatych)
  • około 1 3/4szkl. -2 szkl cukru
  • 3-5 całych gożdzików
  • 1 cukier waniliowy
  • cytryny(wyszorować ,sparzyć wrzątkiem,cienko obrać skórkę i pokroić w cienkie paseczki,a sok wycisnąć
  • 1 laska cynamonu(ja nie miałam i dodałam 1 płaską łyżeczkę cynamonu)
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • kawałek gazy (w całości nie ciętą )
  • 1 szkl. gorącej wody

Sposób przygotowania:

Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu
Wyciśnięty sok z cytryn wlać do większej miski.Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne.Pokroić w kostkę i co jakiś czas przemieszać, aby obtoczyły się w soku(zapobiegnie to ich ciemnieniu).Wiórki kokosowe zalać gorąca wodą,przemieszać i zostawić ,aż przestygną.Potem odcisnąć i przełożyć na gazę. Związać nitką ,aby nie wysypały się zostawiając dłuższe końce nitki ,aby można było przywiązać woreczek z wiórkami do ucha garnka.Włożyć pokrojone jabłka z sokiem cytrynowym ,korę cynamonu(ja użyłam proszku cynamonowego),goździki ,cukry oraz skórkę cytrynową.Wlać wodę z wiórków .Przykryć pokrywką i postawić na ogień.Smażyć na małym ogniu tak przez 15 min, aż się zrobią szkliste.Pokrywę zdjąć i prażyć jabłka od czasu do czasu przemieszać , aby się nie przypaliły. Część jabłek powinna się rozpaść,większość soku powinna odparować.Masa powinna być zgęstniała( u mnie trwało to ok. 40 min).Jeżeli użyjemy korę cynamonu w całości ,to efekt kolorystyczny będzie efektowniejszy .
Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu
Na zdjęciu pokazane są obrane i pokrojone w kostkę jabłka przełożone do garnka
Prażone jabłka z nutką cytryny i kokosu
Na zdjęciu pokazane są uprażone jabłka ze skórka cytrynową i nutką wiórek kokosowych