SUPERPRZEPIS

Prażone z pałeczkami

  • 1
  • Katarzyna J.
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Prażone z pałeczkami

Prażone z pałeczkami- pyszna potrawa jednogarnkowa. Ze szklanką kefiru smakują wybornie. Warto je przygotować.

Składniki:

Prażone z pałeczkami

Pałeczki

  • 1/2 kg podudzi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 3 łyżki oleju,

Dodatkowo

  • 800 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 buraki ćwikłowe,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • szczypior,
  • 4 łyżki smalcu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Prażone z pałeczkami

Przygotowanie pałeczek

Prażone z pałeczkami
Mięso marynuję, skrapiam olejem i piekę.

Podudzia z kurczaka nacieram papryką słodką, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pałki przekładam do naczynia żaroodpornego. Skrapiam olejem.

Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie warzyw

Prażone z pałeczkami
Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki.

Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ósemki. Marchewkę i buraka kroję w plasterki. Cebulę kroję w półplasterki.

Natkę i szczypiorek drobno siekam.

Przygotowanie prażonych

Prażone z pałeczkami
W garnku układam warstwowo warzywa oraz pałeczki. Duszę do miękkości.

Na dno garnka przekładam smalec. Układam połowę ziemniaków, marchewki, cebuli, buraka i zieleniny. Oprószam solą i pieprzem.

Na warzywach układam upieczone pałeczki. Na mięsie układam pozostałe warzywa i zieleninę. Całość oprószam solą i pieprzem.

Garnek przykrywam i układam na małym ogniu. Duszę do momentu, aż warzywa będą miękkie.