Prażonki

InesS - Przepis na: Prażonki offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 38
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Prażonki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szybkie i syte danie ziemniaczane. Znakomicie smakuje z kefirem.


trudność: łatwe
czas:

Prażonki - SKŁADNIKI:

Prażonki - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ziemniaki (trochę więcej niż na zwykły obiad). Po ugotowaniu wsyp do nich mąkę i ugnieć. Na patelni podsmaż boczek i cebulkę. Nałóż na talerze ziemniaki, obłóż boczkiem i cebulą, podawaj z surówką lub jajkiem sadzonym i kefirem do popicia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prażonki (strona 1 z 1)  
bajtek

bajtek
offline

2011-02-04 19:06
Ja znam to danie pod nazwą PRAŻUCHY......z tym tylko, że mąkę pszenną dodaję.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2011-02-04 19:34
Ines, a co dalej z tymi ziemniakami ugniecionymi z maka? Smazyc, gotowac? Potrawa na zdjeciu prezentuje sie smacznie, do tego kefirek, to cos dla mnie:)
Skomentuj
Oceń:
0
InesS

InesS
offline

2011-02-04 19:46
luna napisał(a):

Ines, a co dalej z tymi ziemniakami ugniecionymi z maka? Smazyc, gotowac? Potrawa na zdjeciu prezentuje sie smacznie, do tego kefirek, to cos dla mnie:)


Po ugnieceniu ziemniaki są już gotowe do nałożenia na talerz i jedzenia. Gotuje się je przed wygnieceniem z mąką :)

(przed dosypaniem mąki należy ziemniaki odcedzić, zauważyłam właśnie, że nie napisałam tego w przepisie, ale to chyba oczywiste :))
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2011-02-04 19:53
InesS napisał(a):

luna napisał(a):

Ines, a co dalej z tymi ziemniakami ugniecionymi z maka? Smazyc, gotowac? Potrawa na zdjeciu prezentuje sie smacznie, do tego kefirek, to cos dla mnie:)


Po ugnieceniu ziemniaki są już gotowe do nałożenia na talerz i jedzenia. Gotuje się je przed wygnieceniem z mąką :)

(przed dosypaniem mąki należy ziemniaki odcedzić, zauważyłam właśnie, że nie napisałam tego w przepisie, ale to chyba oczywiste :))

Ze ziemniaki ugotowane, to przeczytalam, ale pozniej dodajesz make ziemn. do nich i juz sa gotowe, nic nie trzeba wiecej robic.?
Skomentuj
Oceń:
0
InesS

InesS
offline

2011-02-04 20:03
luna napisał(a):


Ze ziemniaki ugotowane, to przeczytalam, ale pozniej dodajesz make ziemn. do nich i juz sa gotowe, nic nie trzeba wiecej robic.?


Tak, po dodaniu mąki i dokładnym wygnieceniu całości są już gotowe. Tylko nakładasz na talerz, dodajesz boczek, cebulkę i smacznego :)
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-02-04 20:17
tak ja tez to znam pod nazwa Prażuchy,podawano w domu :) pycha 5
Skomentuj
Oceń:
0
Sazanka

Sazanka
offline

2011-04-15 13:19
nie do końca potrafię sobie wyobrazić, po co ta mąka w ziemniakach ; p
Skomentuj
Oceń:
0
Pamplemousse

Pamplemousse
offline

2011-05-03 12:16
u nas też się to je, ale takie ziemniaki najlepsze są na drugi dzień - tę ziemniaczaną masę można smażyć. Należy nabierać prosto z gara ręką i lepić kotleciki - smażymy na rumiano bez nizego lub w jakiejś panierce np. jajko i mąka. Takie kotlety polewamy sosem pieczarkowym lub czymś w ten deseń. Pycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Roladki z piersi kurczaka z papryką i z szynką Duszona marchewka Kolorowe leczo wg Onego
Potrawka z kurczaka z papryką Mięsna pizza w ostrym sosie pomidorowym Mięsne żeberka pieczone w piekarniku
Karkówka w sosie grzybowym Dorsz w płatkach owsianych Schab zapiekany w kapuście z pomidorem
Leczo z czerwoną papryką Leczo z cukinią Wątróbka z jabłkiem i marchwią

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane