Prażonki

InesS

Starszy Kucharz
Przepisy: 38
zdjęcia: 1 z 1
Prażonki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Szybkie i syte danie ziemniaczane. Znakomicie smakuje z kefirem.


trudność: łatwe
czas:

Prażonki - SKŁADNIKI:

Prażonki - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ziemniaki (trochę więcej niż na zwykły obiad). Po ugotowaniu wsyp do nich mąkę i ugnieć. Na patelni podsmaż boczek i cebulkę. Nałóż na talerze ziemniaki, obłóż boczkiem i cebulą, podawaj z surówką lub jajkiem sadzonym i kefirem do popicia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prażonki (strona 1 z 1)  
bajtek

bajtek

2011-02-04 19:06
Ja znam to danie pod nazwą PRAŻUCHY......z tym tylko, że mąkę pszenną dodaję.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2011-02-04 19:34
Ines, a co dalej z tymi ziemniakami ugniecionymi z maka? Smazyc, gotowac? Potrawa na zdjeciu prezentuje sie smacznie, do tego kefirek, to cos dla mnie:)
Skomentuj
Oceń:
0
InesS

InesS

2011-02-04 19:46
luna napisał(a):

Ines, a co dalej z tymi ziemniakami ugniecionymi z maka? Smazyc, gotowac? Potrawa na zdjeciu prezentuje sie smacznie, do tego kefirek, to cos dla mnie:)


Po ugnieceniu ziemniaki są już gotowe do nałożenia na talerz i jedzenia. Gotuje się je przed wygnieceniem z mąką :)

(przed dosypaniem mąki należy ziemniaki odcedzić, zauważyłam właśnie, że nie napisałam tego w przepisie, ale to chyba oczywiste :))
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2011-02-04 19:53
InesS napisał(a):

luna napisał(a):

Ines, a co dalej z tymi ziemniakami ugniecionymi z maka? Smazyc, gotowac? Potrawa na zdjeciu prezentuje sie smacznie, do tego kefirek, to cos dla mnie:)


Po ugnieceniu ziemniaki są już gotowe do nałożenia na talerz i jedzenia. Gotuje się je przed wygnieceniem z mąką :)

(przed dosypaniem mąki należy ziemniaki odcedzić, zauważyłam właśnie, że nie napisałam tego w przepisie, ale to chyba oczywiste :))

Ze ziemniaki ugotowane, to przeczytalam, ale pozniej dodajesz make ziemn. do nich i juz sa gotowe, nic nie trzeba wiecej robic.?
Skomentuj
Oceń:
0
InesS

InesS

2011-02-04 20:03
luna napisał(a):


Ze ziemniaki ugotowane, to przeczytalam, ale pozniej dodajesz make ziemn. do nich i juz sa gotowe, nic nie trzeba wiecej robic.?


Tak, po dodaniu mąki i dokładnym wygnieceniu całości są już gotowe. Tylko nakładasz na talerz, dodajesz boczek, cebulkę i smacznego :)
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2011-02-04 20:17
tak ja tez to znam pod nazwa Prażuchy,podawano w domu :) pycha 5
Skomentuj
Oceń:
0
Sazanka

Sazanka

2011-04-15 13:19
nie do końca potrafię sobie wyobrazić, po co ta mąka w ziemniakach ; p
Skomentuj
Oceń:
0
Pamplemousse

Pamplemousse

2011-05-03 12:16
u nas też się to je, ale takie ziemniaki najlepsze są na drugi dzień - tę ziemniaczaną masę można smażyć. Należy nabierać prosto z gara ręką i lepić kotleciki - smażymy na rumiano bez nizego lub w jakiejś panierce np. jajko i mąka. Takie kotlety polewamy sosem pieczarkowym lub czymś w ten deseń. Pycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Stek z tuńczyka w limonce Klopsiki w sosie marchewkowo-pieczarkowym Bardzo puszysty omlet
Filet z kaczki w czerwonym sosie curry Pikantna potrawka paprykowo-pieczarkowa Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy
Flaczki wołowo-drobiowe Spaghetti Eli z łososiem Nogi z kaczki po góralsku
Kieszonki z piersi z kurczaka z buraczkami Komosa ryżowa z warzywami Pałki z kurczaka jak z KFC

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane