Strona główna Prażuchy z ziemniaków i mąki

Prażuchy z ziemniaków i mąki

mycha - Przepis na: Prażuchy z ziemniaków i mąki offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Prażuchy z ziemniaków i mąki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Nazwa tej potrawy pochodzi od wyprażania mąki, którą zasypuje się ugotowane ziemniaki, a następnie ubija pałką na kleistą masę.


trudność: średne
czas:

Prażuchy z ziemniaków i mąki - SKŁADNIKI:

Prażuchy z ziemniaków i mąki - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myję, obieram, płuczę i gotuję w osolonej łyżeczką soli wodzie. Na 10 minut przed końcem gotowania odlewam część wody, zostawiam około pół szklanki, posypuję ugotowane ziemniaki mąką (około centymetrowa warstwa), przykrywam garnek pokrywką. Pozostawiam na kilka minut po przykryciem, po czym ubijam pałką na kleistą masę. Nabieram porcje masy ziemniaczanej łyżką zanurzoną w oliwie i rzucam na talerz. Podaję prażuchy na gorąco polane tłuszczem z podsmażoną cebulką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prażuchy z ziemniaków i mąki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach Mini roladki z grillowaną dynią i serem
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Dewolaj z musztardą miodową Klopsiki w kapuście
Roladki schabowe nadziewane Makaron spaghetti z pesto i słonecznikiem Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Kurczak zapiekany z warzywami Dyniowe placuszki z kaszanką Pyzy z mięsem mielonym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane