Strona główna Prażuchy z ziemniaków i mąki

Prażuchy z ziemniaków i mąki

mycha - Przepis na: Prażuchy z ziemniaków i mąki offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Prażuchy z ziemniaków i mąki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Nazwa tej potrawy pochodzi od wyprażania mąki, którą zasypuje się ugotowane ziemniaki, a następnie ubija pałką na kleistą masę.


trudność: średne
czas:

Prażuchy z ziemniaków i mąki - SKŁADNIKI:

Prażuchy z ziemniaków i mąki - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myję, obieram, płuczę i gotuję w osolonej łyżeczką soli wodzie. Na 10 minut przed końcem gotowania odlewam część wody, zostawiam około pół szklanki, posypuję ugotowane ziemniaki mąką (około centymetrowa warstwa), przykrywam garnek pokrywką. Pozostawiam na kilka minut po przykryciem, po czym ubijam pałką na kleistą masę. Nabieram porcje masy ziemniaczanej łyżką zanurzoną w oliwie i rzucam na talerz. Podaję prażuchy na gorąco polane tłuszczem z podsmażoną cebulką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prażuchy z ziemniaków i mąki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą
Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami Kotlety parówkowo jajeczne Spagetti z sosem  marchewkowo-cukiniowym z natką
Coleslaw biało-czerwony Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi Lasagne z mięsem mielonym
Tarta z kurczakiem i pieczarkami Ryba zapiekana z marchewką Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane