mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Prażuchy z ziemniaków i mąki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nazwa tej potrawy pochodzi od wyprażania mąki, którą zasypuje się ugotowane ziemniaki, a następnie ubija pałką na kleistą masę.

Prażuchy z ziemniaków i mąki

Składniki:

Prażuchy z ziemniaków i mąki

 

Sposób przygotowania:

Prażuchy z ziemniaków i mąki
Ziemniaki myję, obieram, płuczę i gotuję w osolonej łyżeczką soli wodzie. Na 10 minut przed końcem gotowania odlewam część wody, zostawiam około pół szklanki, posypuję ugotowane ziemniaki mąką (około centymetrowa warstwa), przykrywam garnek pokrywką. Pozostawiam na kilka minut po przykryciem, po czym ubijam pałką na kleistą masę. Nabieram porcje masy ziemniaczanej łyżką zanurzoną w oliwie i rzucam na talerz. Podaję prażuchy na gorąco polane tłuszczem z podsmażoną cebulką.

Tagi:

ziemniaki