natalina4

natalina4

Kuchcik
[Przepisów: 13]

Pręga wołowa duszona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 360
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachwyć gości swoim daniem na rodzinnym obiedzie i dopieści ich podniebienie ten wyjątkowy smak pręgi wołowej .

Pręga wołowa duszona z warzywami

Składniki:

Pręga wołowa duszona z warzywami

 

  • 700 g pręgi wołowej
  • 2 duże marchewki
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • por
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 l wywaru warzywnego
  • kilka łyżek mąki
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pręga wołowa duszona z warzywami
1 . Pręgę kroimy na kawałki o wadze 80 g . Każdy oprószamy solą i pieprzem , następnie obtaczamy w mące pszennej . Osmażamy na rozgrzanym tłuszczu roślinnym na złoty kolor . 2 . Układamy w garnku wraz z pokrojonymi w grubą kostkę warzywami - marchewkę , selerem naciowym , korzeniem pietruszki, porem . Dodajemy tymianek , czosnek oraz ziele angielskie , liść laurowy , kilka ziaren pieprzu . 3 . Wszystko zalewamy wywarem mięsnym i powoli dusimy pod przykryciem do miękkości .