Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna wołowinka - ale wymaga dłuższego procesu przyrządzania - mięso jest kleiste i smakuje wybornie a szpik kostny daje esencionalny i smaczny sos.

Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina

 

  • 3 pręgi wołowe ( z koścą )
  • 4 łyżki masła klarowanego ( do smażenia )
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 1/2 dużej cebuli
  • 1 duży korzeń selera
  • 1 duża marchewka
  • 300 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 500 ml bulionu wołowego ( 2 kostki )
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego majoranku
  • 1 kubek kwaśnej śmietany ( 200 g.)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • chili sos ( lee kum kee )
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina
► Pręgi wołowe, oczyścić, umyć, krawędzie w koło lekko ponacinać i obtoczyć w mące. W patelni na maśle ze wszystkich stron obsmażyć i przyprawić pieprzem i solą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. ► Z patelni oprócz jednej łyżki cały pozostały tłuszcz po smażeniu mięsa odlać. W drobną kostkę pokrojoną marchewkę, seler, czosnek i cebulę, wrzucić na patelnię, po chwili smażenia dodać przecier pomidorowy i razem krótko smażyć, następnie podlać odrobiną wina i mieszając doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zalać resztą wina, bulionem, dodać liść laurowy i majeranek. ► Zawartością patelni zalać mięso i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec pod przykryciem przez około 120 - 140 minut w temperaturze 150C / Termoobieg /. Mięso powinno odchodzić od kości wtenczas jest gotowe. Mięso wyjąć z naczynia żaroodpornego a powstały sos przelać do rondla. ► Żeby sos zagęścić należy do kubka wlać śmietanę, dodać dwie łyżki mąki i kilka łyżek sosu, cały czas mieszając wlewać powoli do rondla, na koniec sos przyprawić solą, pieprzem i chili.
Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina
Zawartośc naczynia żaroodpornego wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem aż mięso będzie odchodziło od kości.
Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina
W patelni na maśle ze wszystkich stron obsmażyć i przyprawić pieprzem i solą.
Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina
Pręgi wołowe - oczyścić - umyć i krawędzie w koło lekko ponacinać.

Tagi:

przyprawy sosy