Preparat zapewniający świeżość napojów

Velcorin firmy LANXESS zachowuje świeżość napojów i wina bez utraty smaku

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Preparat zapewniający świeżość napojów
Grupa firmy LANXESS AG zajmująca się specjalnymi środkami chemicznymi utrudnia życie zarazkom. Velcorin (dimetylodiwęglan) – produkowany przez jednostkę biznesową zajmującą się produktami ochrony materiału – bardzo skutecznie chroni napoje i wino przed szkodliwymi mikroorganizmami, nie wpływając jednocześnie na ich kolor czy smak. Stabilizator ten zachowuje świeżość napojów zawierających soki owocowe, mrożonej herbaty, napojów dla sportowców i wielu innych napojów takich jak napoje gazowane (bezalkoholowe i alkoholowe) i woda smakowa.

Soki, cukier, środki zagęszczające i inne dodatki stanowią środowisko rozwoju wielu rodzajów mikrobów jak drożdże, grzyby pleśniowe i bakterie zymogeniczne, które mogą mieć wpływ na zapach, smak i kolor produktu, a nawet sprawić, że nie będzie się on nadawał do wypicia. Mikroorganizmy mogą również narazić na szwank zdrowie konsumentów.

Bezkompromisowe podejście do zarazków

Producenci stosują różne metody zapobiegania rozwojowi mikrobów w butelkach i innych opakowaniach. Metoda napełniania na gorąco wiąże się z podgrzewaniem napojów, co często ma negatywny wpływ na ich smak i zawartość witamin. Alternatywą dla napojów bezalkoholowych jest sterylizacja na zimno, przy której Velcorin firmy LANXESS okazał się bardzo skuteczny. Dzięki specjalnemu sposobowi działania Velcorin nie wpływa na smak, zapach lub kolor napojów.

Velcorin przekształca się w napojach w naturalne składniki

Velcorin dodawany jest do zimnego napoju bezpośrednio przed napełnianiem z wykorzystaniem złożonego i przyjaznego użytkownikowi systemu dozowania. Jego funkcja dezynfekująca wypełniana jest natychmiast, a następnie przekształca się on szybko w niewielkie ilości metanolu i dwutlenku węgla – składników naturalnych, które są już zawarte w wielu napojach, takich jak soki owocowe i warzywne.

Velcorin jest również stosowany do ochrony wina przed niepożądanym wytworzeniem się drożdży i zapobiegania wtórnej fermentacji. Jego zastosowanie eliminuje również potrzebę szeregu procesów filtracyjnych podczas produkcji wina; można także ograniczyć stosowane ilości siarki. Własność zachowywania smaku przez Velcorin jest szczególnie ważna przy butelkowaniu wina. Produkt ten jest od dawna wykorzystywany w krajach produkujących wina poza Europą, np. w Stanach Zjednoczonych, Chile, Australii i Afryce Południowej – w niektórych przypadkach wykorzystuje się go od ponad 15 lat. W Europie zastosowanie Velcorinu stało się licencjonowaną metodą enologiczną w roku 2006. „Organisation Internationale de la Vigne et du Vin” umieściła już Velcorin w Międzynarodowym Kodeksie Praktyk Enologicznych.

Velcorin chroni konsumentów i może być powszechnie stosowany

Ochrona napojów i wina przed szkodliwym działaniem mikrobów odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu ich jakości. Jest to także forma prewencyjnej ochrony konsumentów.

Velcorin można pogodzić z wszystkimi opakowaniami wykonanymi ze szkła, metalu i tworzyw sztucznych jak PET i PVC. Stabilizator ten uzyskał w Europie, Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach licencję na jego użytkowanie w szerokiej ofercie napojów. Ważne organy jak Komitet Naukowy Unii Europejskiej ds. Żywienia, Amerykańska Administracja ds. Żywienia i Lekarstw oraz Wspólny Komitet Ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia ds. Dodatków do Żywności udokumentowały fakt, że Velcorin nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Produkcja stabilizatora przez firmę LANXESS posiada certyfikaty ISO 9001 i ISO 14001.

Ponad 500 producentów napojów na całym świecie popiera Velcorin

Ponad 500 producentów napojów na całym świecie wykorzystuje Velcorin. Zapotrzebowanie jest tak wielkie, że od marca 2006r. jest on produkowany zarówno w Dormagen jak i w Krefeld-Uerdingen. W produkcję Velcorinu zaangażowanych jest ponad 30 wysoko wykwalifikowanych pracowników w dwóch zakładach firmy LANXESS.