Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

PrincePolo

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto z wafelkami Prince Polo i kremem kawowym

PrincePolo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

PrincePolo

 

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 mały budyń czekoladowy z kawałkami czekolady
  • 1/3 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody

 

 

  • Ciasto z PrincePolo:
  • szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 250g wafelków PrincePolo
  • 200g orzechów włoskich
  • 100g kokosu
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 1,5 margaryny
  • 3 szklanki mleka
  • 2 małe budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • spirytus do smaku

Sposób przygotowania:

PrincePolo
Biszkopt czekoladowy:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , doda żółtka - ubić, a na końcu dodać mąkę wymieszaną s sodą , proszkiem do pieczenia,budyniem i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok20minut.



Ciasto z Prince Polo:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.Następie dodać pokruszone wafelki , drobno posiekane orzechy, kokos wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 30 minut.



Krem:

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem.W pozostałym mleku rozpuścić budynie, żółtka i wlać do gotującego się mleka z cukrem - ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia.Dwie lub trzy łyżeczki kawy rozpuścić w małej ilości wody i ostudzić. Miękką margarynę urzec na puch i dodać zimny budyń ucierać do połączenia się składników na koniec wlać kawę i spirytus do smaku.



Przełożenie:

Na placek z wafelkami wykładamy krem (zostawiając trochę do posmarowania wierzchu) na to biszkopt czekoladowy , smarujemy kremem i polewamy polewą czekoladową.
PrincePolo
Białka ubić z cukrem dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodą i budyniem
PrincePolo
Białka ubic dodać cukier pokruszone wafelki posiekane orzechy kokos i mąki wymieszać i upiec
PrincePolo
Na ciasto z wafelkami wykładamy krem przykrywamy biszkoptem czekoladowym
PrincePolo
Wierzch biszkoptu czekoladowego smarujemy cienką warstwą kremu i polewamy czekoladą