bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pörkölt z pałek kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubie kuchnie wegierska i tym razem postanowiłam zrobić pörkölt, ale nie z mięsem wołowym czy wieprzowym ale z pałkami kurczaka.

Pörkölt z pałek kurczaka

Składniki:

Pörkölt z pałek kurczaka

 

  • 9 szt. pałek z kurczaka
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • czerwona i zielona papryka
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka węgierskiej pasty paprykowej (ostrej lub łagodnej)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pörkölt z pałek kurczaka
Palki umyc, osuszyc. Cebule pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Papryki kolorowe pokroić w kostkę. Łyżkę smalcu rozgrzać na głębokiej patelni, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, potem dorzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć Zdjąć z patelni, wymieszać z papryką w proszku (inaczej bedzie gorzka). Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu, dodać palki i smażyć, aż mięso się obrumieni. Ponownie na patelnię dodać przesmażoną cebulę i pokrojoną papryke, chwilę razem wszystko przesmażyć. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól do smaku, pieprz, posiekane pomidory i pastę paprykową. Przykryć i gotować, aż palki będa miękkie, a sos zawiesisty. Ewentualnie można dodać trochę wody w trakcie duszenia, ale tylko wtedy gdy wyparuje zbyt dużo płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Podalam z ryżem.