luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

PRL-owski blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tego ciasta chyba nie trzeba przedstawiać. Jest to klasyk, który robił furorę w czasach, gdy na półkach w sklepach nie było prawie nic.

PRL-owski blok czekoladowy

Składniki:

PRL-owski blok czekoladowy

 

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanka mleka
  • 2-3 łyżki kakao
  • 350 g herbatników

Sposób przygotowania:

PRL-owski blok czekoladowy

ETAP 1:

PRL-owski blok czekoladowy
Ze składników gotuję czekoladę i studzę do temperatury pokojowej

Masło, cukier, mleko i kakao rozpuszczam na wolnym ogniu, mieszam aż składniki połączą się ze sobą i studzę do temperatury pokojowej.

ETAP 2:

PRL-owski blok czekoladowy
Czekoladę zagęszczam mlekiem w proszku a potem herbatnikami

Do wystudzonej czekolady dosypuję mleko w proszku i mieszam mikserem. Herbatniki kruszę drobno i dodaję do masy. Mieszam drewnianą łyżką aż wszystko się połączy.

ETAP 3:

PRL-owski blok czekoladowy
Masę przekładam do keksówki i schładzam całą noc

Prostokątną foremkę do keksu wykłada papierem do pieczenia, przekładam masę i schładzam przez całą noc.

ETAP 4:

PRL-owski blok czekoladowy
Zimne wykłada na deseczkę i kroję w grube plastry

Gotowe wykładam na deskę i kroję w dość grube plastry


Tagi:

deser