agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Prosta fasolka bo bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna na zimowe dni.

Prosta fasolka bo bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosta fasolka bo bretońsku

 

  • fasola typu jaś suszona 1/2 kg
  • przecier pomidorowy 150 g
  • cebula 1 duża
  • szynka dowolna ok 10 plastrów
  • kabanos 2 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól pieprz do smaku
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • mąka 1 płaska łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Prosta fasolka bo bretońsku
Fasolę umyć i przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć do garnka, dolać wody, tak aby przykrywała fasolkę ok 2-3 cm, ziele angielskie i liść laurowy, gotować ok 40 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wraz z posiekanym czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do fasolki. Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć. Kabanosa pokroić w małe kawałki. Mięsa dodać do pozostałych składników. Dosypać majeranek, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Zamieszać zmniejszyć ogień. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić na patelni, dodać masło i cały czas mieszając podsmażać niecałą minutę. Dodać do zupy. Gotować do miękkości fasolki, na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego:)
Prosta fasolka bo bretońsku
Fasolkę namoczyć zagotować z liściem laurowym zielem angielskim
Prosta fasolka bo bretońsku
Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć na oleju
Prosta fasolka bo bretońsku
dowolną wędlinę pokroić w kosteczkę i podsmażyć
Prosta fasolka bo bretońsku
Wszystkie składniki połączyć i gotować do miękkości fasoli

Tagi:

szynka fasolka