Prosta Pizza

Pizza « poprzedni | następny »
celi1

Szef Kuchni
Przepisy: 88
Prosta Pizza
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

To podstawowy przepis na ciasto na pizzę a dodatki to proszę według własnego uznania.


trudność: łatwe
czas:

Prosta Pizza - SKŁADNIKI:

  • drożdży, 3/4 szklanki wody, 2 szklanki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli,2 łyżki oleju

Prosta Pizza - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki cepłej wody z łyżką cukru i łyżką mąki i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie rozczyn wlewamy do przesianej mąki z pozostałą częścią ciepłej wody i wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy 2 łyżki oleju i dalej wyrabiamy, jeśli ciasto jest zbyt klejące to dodajemy odrobinę mąki i wyrabiamy kulę ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Potem przekładamy delikatnie ciasto na natłuszczoną margaryną blachę i formyjemy kształt pizzy. Wkładamy do piekarnika na 10 min na 180 stopni. Potem nakładamy sos i dodatki według własnego uznania i pieczemy jeszcze 10 minut w 200 stopniach.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Prosta Pizza  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pizza
Ulubione ciasto na pizze Calzone a'la mexicana Pizza z mięsem o smaku gyrosa
Pizza pomidorowo serowa Pizza na cienkim cieście z makrelą z puszki Pizza bianca z bazylią
Pizza z mięsem mielonym Pizza z gruszką i kozim serem Pizza ze szpinakiem i serem pleśniowym
Pizza z kurczakiem curry Pizza ze szpinakiem i boczkiem Pizzerinki z mozzarellą i pieczarkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane