Prosta pomarańczowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Prosta pomarańczowa babka

Składniki:

Prosta pomarańczowa babka

 

  • Składniki:
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 225 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej pomarańczy
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 2 łyżek soku z cytryny
  • żółty barwnik spożywczy

 

Sposób przygotowania:

Prosta pomarańczowa babka
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki. Gdy jajka dobrze się połączą dodajemy skórkę i esencję. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę. 

Tagi:

jajko jajka mak