kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Prosta zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybka i prosta zupa pieczarkowa. Wszystkim wyjdzie doskonała za pierwszym razem

Prosta zupa pieczarkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Prosta zupa pieczarkowa

 

  • 2,5L wody
  • 2 kostki rosołowe grzybowe
  • 10 dużych pieczarek
  • cebula
  • 100ml śmietanka 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pory
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, vegeta

Sposób przygotowania:

Prosta zupa pieczarkowa
Wodę wlewam do garnka i gotuję, wrzucam kostki rosołowe grzybowe. Następnie kroję warzywa i pieczarki w kostkę lub paseczki jak kto woli. Warzywa prócz cebuli wrzucam do gotującego się wywaru. Pieczarki i cebulę podsmażam na patelni na łyżce masła klarowanego. Kiedy pieczarki i cebula już się podsmażą wlewam na patelnię 2 szklanki wywaru z garnka i wlewam całość z patelni do garnka. Pozostawiam na 15 minut by wszystko się spokojnie pogotowało na małym ogniu. Następnie wlewam do wysokiego kupka ok 100 ml zupy i dodaję mąkę i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszam i wlewam z powrotem do garnka. Doprawiam solą i pieprzem oraz łyżeczką vegety. Pozostawiam na 5 minut i zupa gotowa :)
Prosta zupa pieczarkowa
Pieczarki kroję w plasterki a cebulę w kostkę
Prosta zupa pieczarkowa
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę a porę w plasterki
Prosta zupa pieczarkowa
warzywa wrzucanm do wywru grzybowego i gotuję na małym ogniu