Strona główna proste ciasto z dżemem wiśniowym

proste ciasto z dżemem wiśniowym

Drożdżowe « poprzedni | następny »
szalonamonia offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 843
proste ciasto z dżemem wiśniowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Proste ciasto dla każdego początkującego kucharza


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

proste ciasto z dżemem wiśniowym - SKŁADNIKI:

  • 60 gram drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 200 gram masła
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • cukier kryształ,
  • dżem wiśniowy

proste ciasto z dżemem wiśniowym - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże zasypać cukrem i odczekać aż się "rozleją", następnie dodać śmietanę, masło i mąke i zagnieść ciasto,odstawić do lodówki na 50 minut aż popęka.Wyjąć z lodówki i podzielić.2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę.Na cieście rozłożyc dżem wiśniowy.Z reszty ciasta zrobić "wałeczki" i zapleść je w kratę na warstwie dżemu.Kratkę z ciasta osmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem kryształem.Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do proste ciasto z dżemem wiśniowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Dyniowe buchty z marmoladą Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Drożdżówki z serem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane