sophiekwiatek

sophiekwiatek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

proste rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 3

60 sztuk średniej wielkości rogalików wychodzi z podanej ilości składników.

proste rogaliki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

proste rogaliki

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 kostki margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1 słoik gęstego dżemu
  • 2 tabliczki czekolady
  • 2 białka

 

Sposób przygotowania:

proste rogaliki
Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojoną margarynę - najlepiej jak będzie miękka, cukier, cukier wanilinowy, sól. W osobnym naczyniu rozpuścić w śmietanie drożdże tak, aby uzyskało to jednolitą masę. Do wcześniej wymieszanych składników dodać masę ze śmietany i drożdży i tak długo ugniatać, aż przybierze to jednolite postać ciasta. Ciasto wałkujemy i wycinamy niewielki trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu lub kostkę czekolady, wedle uznania:). Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym białkiem i na wierzchu posypujemy cukrem bądź cukrem wanilinowym lub też nie smarować ich i po upieczeniu udekorować np. cukrem pudrem, lukrem. Tak przygotowane rogaliki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy aż się zarumienią ok 20 min.
proste rogaliki
Etap 1 Połączenie wszystkich składników, aby uzyskać jednolitą masę.
proste rogaliki
Etap 3 Wedle własnego uznania rogaliki nadziewamy dżemem albo czekoladą.
proste rogaliki
Etap 4 Zawinięte rogaliki można włożyć do rozgrzanego piekarnika.