BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Proste, szybkie kopytka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Polecam proste, szybkie kopytka bardzo smaczne z mąki pszennej i ziemniaczanej. Ja jeszcze dodałam koperku zielonego. Wyszły pyszne.

Proste, szybkie kopytka

Składniki:

Proste, szybkie kopytka

 

Sposób przygotowania:

Proste, szybkie kopytka
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Dodać mąki i jajko oraz posiekany drobno koperek zielony. Dokładnie wymieszać.

Gdyby ciasto lepiło sie do rąk dosypać mąki.

Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na mniejszych porcje z których formować wałek, obtoczyć w mące i pod skosem kroić kopytka.

W większym garnku zagotować wodę, dobrze posolić, dodać oleju.

Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć płomień tak, aby woda delikatnie się gotowała.

Kopytka wkładać i gotować porcjami. Należy je ostrożnie przemieszać najlepiej drewnianą łyżką aby sie nie przykleiły do spodu garnka.

Gotować ok 3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnie.