kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Prostokątna fritatta z pieczarkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Fritattę upiekłam w foremce keksówce. Jest sycąca i smaczna, polecam. Z pewnością zasmakuje osobom lubiącym omlety i dania jajeczne.

Prostokątna fritatta z pieczarkami i boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prostokątna fritatta z pieczarkami i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Prostokątna fritatta z pieczarkami i boczkiem
1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w ósemki i podsmażyć na tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić.

2. Jajka ubić mikserem, aby powstała puszysta piana. Następnie dodać pieczarki i boczek oraz przyprawy.

3. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać jajeczną masę, a wierzch posypać serem startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Prostokątna fritatta z pieczarkami i boczkiem
Wierzch fritatty jest lekko zarumieniony, a zarazem miękki.