Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Prosty chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo prosty, domowy chlebek z pszennej mąki, z dodatkiem mąki żytniej razowej i otrębów pszennych.

Prosty chleb Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty chleb

 

Sposób przygotowania:

Prosty chleb
W ciepłym mleku z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże, odstawić na kilka minut. Do miski przesypać obie mąki, otręby i sól, dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ja przełożyłam do tortownicy o średnicy 22 cm i małej keksówki). Odstawić na kilkanaście minut do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 180 stopniach przez ok.1 godzinę (aż się ładnie zrumieni).
Prosty chleb
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Prosty chleb
Ciepła woda i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.
Prosty chleb
Sprężyste ciasto zagniecione z wszystkich składników.
Prosty chleb
Wyrośnięte ciasto przełożone do foremek.

Tagi:

chleb pieczywo