muza164

muza164

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Prosty chleb na żytnim zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzisiaj po raz pierwszy upiekłam chleb na żytnim zakwasie. W końcu wyszedł mi taki, jaki chciałam, by był – nie kruszy się, jest delikatny, a skórkę ma chrupiącą. Jestem bardzo zadowolona i będę często wracać do tego przepisu.

Prosty chleb na żytnim zakwasie

Składniki:

Prosty chleb na żytnim zakwasie

 

  • Składniki na zaczyn:
  • 70 g żytniego zakwasu
  • 90 g mąki żytniej razowej
  • 90 g wody

 

  • Składniki na ciasto właściwe:
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 270 g wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Prosty chleb na żytnim zakwasie
Przygotowanie: 1.Składniki potrzebne na zrobienie zaczynu dokładnie wymieszaj w dzierży łyżką lub wyrób hakiem miksera. Gdy składniki się połączą, przykryj dzierżę bawełnianą ściereczką, pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 godzin. 2.Po tym czasie do zaczynu dodaj składniki ciasta właściwego, wyrób hakiem miksera, przykryj ściereczką i pokrywką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do lekkiego wyrośnięcia. 3.Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej wyrośnięte ciasto, nakryj ściereczką. Nagrzej piekarnik do 50 stopni C, wyłącz go i wstaw do niego keksówkę z ciastem. Pozostaw na około 3-4 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. 4.Po tym czasie delikatnie wyjmij keksówkę z piekarnika, oprósz chlebek mąką. Piekarnik nagrzej do 230 stopni C – grzanie dolne. Wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika i piecz chlebek 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i nastaw grzanie dolne z termoobiegiem. Piecz jeszcze 10 minut. 5.Wyjmij chlebek z piekarnika, wyłóż z keksówki, zdejmij papier i odstaw go na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!!! 

Tagi:

ciasto chleb