ethyl-tom

ethyl-tom

Kucharz
[Przepisów: 7]

Prosty gulasz z indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na gulasz z indyka

Prosty gulasz z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty gulasz z indyka

 

  • 1 kg mięsa z indyka
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki mąki
  • woda (ok. 2 litry)
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Prosty gulasz z indyka
Mięso kroimy w niewielkie kawałki o podobnych rozmiarach. Wrzucamy do dużej miski, równomiernie oprószamy mąką, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso na dużym ogniu cały czas mieszając, aby rozjaśniło się ze wszystkich stron. Następnie przerzucamy mięso do dużego garnka wraz z olejem ze smażenia. Zalewamy mięso ciepłą wodą, tak aby je przykryła. Cebulę kroimy w prążki i wrzucamy do garnka. Solidnie doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i stawiamy na ogień. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem na około 30-40 minut. Po uduszeniu rozrabiamy mąkę ze szklanką wody (1 czubata łyżka mąki na litr sosu) i powoli dodajemy do garnka cały czas mieszając, aby rozprowadziła się równomiernie. Po zagęszczeniu sosu gulasz jest gotowy do podania.
Prosty gulasz z indyka
Obsmażamy mięso aż będzie jasne ze wszystkich stron
Prosty gulasz z indyka
Wrzucamy mięso do garnka razem z olejem ze smażenia
Prosty gulasz z indyka
Zalewamy mięso wodą dodajemy cebulę oraz przyprawy
Prosty gulasz z indyka
Po duszeniu zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą