ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Prosty makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i tanie do wykonania ciasto, wykorzystujące gotową masę makową.

Prosty makowiec

Składniki:

Prosty makowiec

 

  • Na ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany (lub oleju)

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1 - 2 puszki gotowej masy makowej z bakaliami

Sposób przygotowania:

Prosty makowiec
Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto. Gdy uzyskamy jednolitą masę, rozdzielamy ciasto na dwie części (proporcje 1/3 do 2/3). Większą część układamy na blasze, na to wykładamy masę makową, a z mniejszej części ciasta formujemy wałeczki z których na wierzchu ciasta układamy kratkę. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Smacznego!