MartaKarasia

MartaKarasia

Kucharz
[Przepisów: 7]

Prosty omlet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty banalny w przygotowaniu

Prosty omlet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prosty omlet

 

  • Jaja - ich ilość w zależności od apetytu i rozmiaru żołądka ;)
  • dla łasuchów od 5 w górę, a jeśli mniej głodni, do 4 ;)
  • Masło ok. 1 łyżki

Sposób przygotowania:

Prosty omlet
Rozbijamy jaja i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (najlepiej i najszybciej mikserem). Następnie dodajemy wcześniej oddzielone żółtka i mieszamy razem z ubitą pianą. Całą zawartość wylewamy na patelnie z rozgrzanym masłem. Czekamy aż spodnia część nabierze rumieńca i omlet lekko stwardnieje. Najwięcej problemów niestety sprawia przewrócenie omleta na drugą stronę. Przyda się odrobina sprytu i cierpliwości. Gotowy omlet świetnie smakuje z dżemem. Polecam ;) Na zdjęciach omlet wykonany z 6 jaj.
Prosty omlet
ekspresowy i prosty w przygotowaniu.
Prosty omlet
Do ubijania piany najlepiej użyć miksera.
Prosty omlet
Białka powinny zostać ubite na sztywną pianę.
Prosty omlet
Czekamy aż spód omleta zarumieni się i będziemy mogli go obrócić na drugą stronę.

Tagi:

omlet