SUPERPRZEPIS

Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 95
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem Więcej zdjęć (3)

Przepis z gatunku recyklingowych czyli na co przerobić mięso jakie pozostanie po niedzielnym rosole lub pieczeni. Pasztecik przygotowuje się szybko, i wiemy co jemy bez dodatku sekretnych E:) pięknie zapraszam:)

Składniki:

Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem

 

  • 100 g mięsa gotowanego z ćwiartki kurczaka
  • 90 g mięsa z pieczonego podudzia kurczaka
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 120 g jabłka ( waga usunięciu gniazd)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem

ETAP 1:

Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem
odmoczoną i sprawioną wątróbkę udusić do miękkości

Wątróbkę umyć, osuszyć. Pozbawić błon i przerostów. Zalać mlekiem i zostawić na około godzinę.

Odcedzić, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wątróbkę i podsmażyć.

Dodać około ¼ szklanki wody i dusić do miękkości i odparowania wody. Zdjąć z ognia, ostudzić.

ETAP 2:

Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem
rozdrobione jablka dusić do miękkości wraz ze skórka

Jabłko umyć, osuszyć. Pozbawić nasion ( nie obierać) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przełożyć do rondelka i dusić aż jabłka zmiękną. Zestawić z ognia i ostudzić.

ETAP 3:

Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem
do mięsa dodać wątróbkę oraz jabłka i zmiksowac na gładko

Z indyka i kurczaka oddzielić mięso od kości i ścięgien. Przełożyć do naczynia o płaskim dnie. Wstępnie zmiksować.

Dodać wątróbkę i jabłka. Ponownie zmiksować.

ETAP 4:

Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem
do masy pasztetowej dodawać po jednym jajku i zmiksowac

Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5:

Prosty pasztecik drobiowy z jabłkiem
masę przelożyć do małej formy i piec około 50 minut

Przełożyć do małej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec około 45-50 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki.

Smacznego!


Tagi:

mięso pasztet