Prosty sposób na puszysty omlet

Puszysty omlet to uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Prosty sposób na puszysty omlet
Kiedyś byłam poczęstowana pysznym omletem. Była to wersja na słono z wędliną. Był on puszysty, mięciutki ogólnie rzecz biorąc - niebo w gębie. Ale ja widziałam, ile czasu i wysiłku włożyła w go gospodyni i w domowych warunkach odechciało mi się.

Jednak kiedyś trafiłam na fachowca który mi pokazał jak sprytnie ominąć całe te podchody z ubijaniem piany i delikatnym mieszaniem, późniejsze obawy - uda się czy nie.

A robimy tak.... Na jedno jajko dajemy łyżkę maślanki i łyżeczkę otrębów. Odstawiamy na 5 minut dodajemy na czubku noża sody oczyszczanej, doprawiamy tym jaką wersję chcemy.. słoną czy słodką. Rozgrzewamy patelnię (jeśli jest dobrej jakości to bez tłuszczu) wylewamy jajka i mieszamy jakbyśmy smażyli jajecznicę. Pod koniec równamy powierzchnię i przykrywamy aby się do końca ścięło. Zsuwamy z patelni na talerz... i gotowe.