Proziaki

justyna s-g - Przepis na: Proziaki offline

Kuchcik
Przepisy: 4
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Proziaki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

PROZIAKI-to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej pochodzące z Podkarpacia


trudność: łatwe
czas:

Proziaki - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajka
  • 2 kubki kefiru
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli

Proziaki - PRZYGOTOWANIE:

wszystkie składniki dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto na stolicy.Ciasto rozwałkować o grubości 1cm. Wycinać kwadraty i smażyć na patelni z olejem z obu stron.


smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Proziaki (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-08-14 07:30
Z czym je najlepiej podawać? Bardzo fajne te placki.5
Skomentuj
Oceń:
0
justyna s-g

justyna s-g
offline

2009-08-14 10:28
ja te placuszki jem z dżemem , czasami z masłem. Jak kto lubi, można np.z serem, z czekoladą,,,,,,,,,,
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-08-19 12:40
Właśnie wróciłam z Bieszczad i jadłam te proziaki podane z masłem czosnkowym i ziołami z grilla.Pyszności!
Skomentuj
Oceń:
0
agaj

agaj
offline

2012-04-26 11:53
pychotka te placuszki :))) jeszcze lepsze niż ze starego przepisu mojej mamy :D
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wypieki na słono
Proziaki pszenno-żytnie Chleb pytlowy na zakwasie Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami
Chleb pszenny mały Normandzki chleb jabłkowy Zakwas żytni domowy
Chleb drożdżowy z ciecierzycą Bułeczki drożdżowe z makiem Muffinki cukiniowe z krakersową posypką
Domowy chleb tostowy Wytrawne babeczki na II śniadanie Chleb z prażonymi płatkami żytnimi

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane