Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Przaśniki gotowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przaśniki można podawać podczas wieczerzy wigilijnej.

Przaśniki gotowane

Składniki:

Przaśniki gotowane

 

  • 30 dag maku
  • 30 dag mąki
  • 2 szt jajka
  • cukier do smaku
  • 2 szklanki makowego mleka

Sposób przygotowania:

Przaśniki gotowane
Mak sparzyć kilka razy wrzącą wodą, po ostatnim zalaniu odstawić na 30 minut na płycie grzejnej, ciągle mieszając, po czym przepuścić przez maszynkę trzy razy. Zmielony mak zalać 2 szklankami zimnej przegotowanejwody, wymieszać i przelać przez sito. W ten sposób otrzymujemy mleko makowe. Do sparzonego maku dodać mąkę i wbić jajka. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 0,5cm , pokroić jak na łazanki i ugotować. Odcedzić.Wsypać do wazy i zalać osłodzonym mlekiem makowym.

Tagi:

jajko jajka mak