Przecier ogórkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przecier ogórkowy najczęściej wykorzystany do sporządzenia zupy ogórkowej oraz jako dodatek do sosów

Przecier ogórkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przecier ogórkowy

 

  • Składniki
  • 2 kg ogórków konserwowych
  • 1 mały chrzan
  • koper

 

  • Zalewa
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Przecier ogórkowy
Ogórki umyć nie obierać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chrzan obrać, koper umyć. Na spód każdego słoika włożyć kawałek chrzanu, koper następnie słoik wypełnić startymi lekko odciśniętymi ogórkami. Całość zalać gotującą się zalewą przygotowaną z podanych składników. Słoik zakręcić i odstawić. Pasteryzować po 3-4 dniach. około 15 min.
Przecier ogórkowy
Gotowy przecier odkładamy na kilka dni następnie gotujemy