primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Przecier pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W lecie, kiedy stragany uginają się pod ciężarem warzyw warto pomyśleć o przygotowaniach do zimy. Przecier pomidorowy, to coś, co warto mieć w każdej spiżarni.

Przecier pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przecier pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy
Pomidory umyć, a następnie sparzyć w gorącej wodzi. Gdy nieco ostygną, obrać ze skórki. Następnie zemleć robotem kuchennym na tarce o drobnych oczkach. Doprawić solą, a następnie przelewać do przygotowanych (wyparzonych) słoików. Słoiki gotować w wodzie do wysokości 3/4 słoja przez około dwadzieścia minut.
Przecier pomidorowy
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, by móc zdjąć skórkę.
Przecier pomidorowy
Skórkę zdejmować z nieco przestygniętych pomidorów.
Przecier pomidorowy
Pomidory zemleć w robocie kuchennym na tarce o drobnych oczkach.
Przecier pomidorowy
Gotową masę pomidorową posolić 3 łyżkami