edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Przecier pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gruntowe pomidory są teraz na tyle tanie, że grzechem byłoby nie skorzystać i nie przygotować domowego przecieru

Przecier pomidorowy

Składniki:

Przecier pomidorowy

 

  • podłużne pomidory gruntowe w dowolnej ilości
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy

1.

Przecier pomidorowy
Obrane i pokrojone pomidory umieścić w rondlu.

Słoiki i nakrętki umyć, ustawić na blaszce i wyparzyć w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 15 minut.

Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, następnie przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kawałki, umieścić w rondlu i gotować od czasu do czasu mieszając, aż się zaczną rozpadać.

2.

Przecier pomidorowy
Rozgotowane pomidory przetrzeć przez gęste sito.

Przetrzeć przez gęste sito (ewentualnie zmiksować jeśli nie przeszkadzają nam pestki), przecier ponownie zagotować, lekko posolić i rozlać do wyparzonych słoików.

Słoiki zakręcić, ustawić w odstępach na głębszej blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasteryzować w temperaturze 120 stopni przez około 30 minut.

Pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.