mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Przecier pomidorowy nieco inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To jeden z najszybszych przepisów na pyszny przecier pomidorowy:)

Przecier pomidorowy nieco inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przecier pomidorowy nieco inaczej

 

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • durszlak
  • słoiki z zakrętkami

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy nieco inaczej
Wszystkie pomidory dokładnie myję, przekrawam na ćwiartki i przekładam do dużego garnka. Gotuję pomidory na niewielkim ogniu aż zaczną się rozpadać. Pomidorową masę partiami przekładam na durszlak umieszczony nad drugim, pustym garnkiem. Przecieram pomidory, skórki wyrzucam. Otrzymany przecier doprowadzam do zagotowania i gorący wlewam do przygotowanych wcześniej słoiczków. Dokładnie zakręcam i wstawiam do dużego garnka z ciepłą wodą. Pasteryzuję ok. 10 minut, wyjmuję i gorące słoiki ustawiam do góry dnem.
Przecier pomidorowy nieco inaczej
Pomidory dokładnie myję, kroję na cząstki i wrzucam do garnka
Przecier pomidorowy nieco inaczej
Przecieram pomidory przez durszlak, skórki wyrzucam
Przecier pomidorowy nieco inaczej
Przecier doprowadzam do zagotowania i nalewam do słoików
Przecier pomidorowy nieco inaczej
Słoiki z przecierem pasteryzuję, wyjmuję i ustawiam do góry dnem